Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z masą orzechową

Biszkopt z masą orzechową

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 412

Dodano:

Odsłon: 8481

Troszkę słodyczy dla każdego nie liczącego kalorii.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki
  • 2 łyżki octu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 2 szkl. mleka
  • 150 g. cukru
  • 6 czubatych łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki mąki przennej
  • 250 g. miękkiego masła
  • 250 g. orzechów włoskich przemielonych
  • 1 zapach migdałowy
  • Dodatkowo:
  • bułka tarta do formy
  • poncz do biszkoptu
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać ocet i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i dodawać stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijać. Dodawać stopniowo żółtka i dalej ubijać. Do ubitej masy dodawać po łyżce mąki i delikatnie mieszać. Wylać do blachy i piec w nagrzanym piekarniku 140C do zarumienienia.
    Krem:
    Zagotuj mniej więcej 400 ml mleka z cukrem i drobno zmielonymi orzechami.Resztę mleka zmieszaj z obydwoma mąkami.
    Dodaj mieszaninę mleka i mąki do gotującego się mleka - ja ją dodaję jeszcze zanim mleko zacznie wrzeć, wtedy masy łączą się stopniowo i jest mniejsze prawdopodobieństwo grudek.
    Gdy budyń mocno zgęstnieje, zdejmij garnek z palnika, a wierzch budyniu przykryj woreczkiem foliowym lub folią spożywczą (zapobiegnie to tworzeniu na wierzchu budyniu twardej skorupki).
    Budyń wystudź.
    Miękkie masło dodaj stopniowo, po trochu do schłodzonego budyniu - miksuj aż masa będzie gładka.
    Biszkopt przeciąć na 3 części.Nasączyć ponczem i przekładać kremem.Na koniec udekorować według własnego gustu i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godz. SMACZNEGO........

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń