Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubię kolorowe ciasta i często dodaję do nich odrobinę barwnika spożywczego. Zyskuje wtedy na wyglącie.
...ale pyszny.
Odsłon: 572
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 132
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 59
...ale pyszny.
Odsłon: 572
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 132
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 59
Składniki
Ubić białka z odrobiną soli, stopniowo dodawać po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie dodawać obie przesiane i zmieszane z proszkiem mąki i barwnik. Na końcu wlać gorącą wodę. Przełać do tortownicy o średnicy 30 cm i piec 25- 30 minut w temperaturze 175 stopni. Po ostygnięciu przekroić na dwa blaty. Jeden przełożyć do tej samej formy w której się piekł i nasączyć. Drugi pokruszyć na "żwirek" i odstawić.
Galaretki rozmieszać w gorącej wodzie i odstawić by przestygły ale nie stężały. Śmietanę mocno schłodzić i ubić na puszystą masę. Dodawać po łyżce sera a na końcu wlewać powoli ostudzoną galaretkę. Szybko przełożyć na nasączony blat bo tężeje.
Na masie serowej rozsypać pokruszony drugi blat. Udekorować pestkami granatu.