Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z truskawkami

Przepis dnia 2013-05-18
Biszkopt z truskawkami

Autor: smakowisko

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 828

Dodano: 16.05.2013

Odsłon: 20704

Deser dla małych i dużych łasuchów.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do ciasta ciągle ubijając.

    Blaszkę do pieczenia posmarować masłem ( blacha musi być ciepła, żeby masło się roztopiło podczas smarowania. Ja wkładam suchą blachę na 5 min do nagrzanego piekarnika) i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wygładzić.

    Piec w temp. 180 stopni C przez ok.25 min. Po upieczeniu wybić cisto z blaszki. Oderwać papier. Umyć blaszkę od biszkoptu. Na spód umytej blaszki znów włożyć do biszkopt. Wystudzić.



  2. Masa:

    2 galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Pozostawić do wystygnięcia. Serek wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Kremówkę ubić na sztywno i dodać do serka. Delikatnie połączyć, aby powstała jednolita masa.

    Gdy galaretka zacznie tężeć wlać ją do serka i energicznie wymieszać by nie powstały grudki.

    Gdy masa serkowo-galaretkowa zacznie tężeć ( konsystencja gęstej śmietany, nie należy czekać zbyt długo bo później masa nie będzie się lała) wylać ją na ciasto. Wyrównać masę na cieście. Na masie ułożyć pokrojone w koła truskawki ( wcześniej umyć i pokroić truskawki). Ciasto pozostawić do zastygnięcia na 3 godziny w lodówce.

    Opcjonalnie do masy można dodać drobno pokrojone świeże truskawki.

  3. Dekoracja:

    Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć polać nią wierzch ciasta, tak aby wszystkie truskawki zostały zakryte. Ciasto pozostawić ponownie do zastygnięcia na około 2-3 godziny w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Milenka1 15 czerwca 2013 zrobiłam własnie i czekam czy stężeje :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aneta-07 17 maja 2013 SUPER CIASTO, ALE MAM PYTANKO, JAKI TO JEST SEREK ŚMIETANKOWY? CZY TO MOŻE BYĆ ZWYKŁY TWARÓG CZY MASCARPONE?
POZDRAWIAM
Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń