Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 7310

Dodano:

Odsłon: 11289

Orzeźwiające , wilgotne ciasto z serkiem mascarpone i śmietaną.

Składniki

  • Biszkopt: 5 jaj
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemnniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Poncz: 1 szklanka wody
  • 3 łyżki cukru
  • sok z jednej cytryny
  • Masa: 200 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • ok. 15 drobnych truskawek
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka z cukrem ubijać na parze wstawiając miskę do garnka z gotującą się wodą. Miksować do momentu, aż powstanie bardzo puszysta masa. Następnie dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko połączyć drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Wlać ciasto do formy /23x35/ wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C i piec ok 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Po ostudzeniu ciasto przekroić na dwa płaty. Składniki ponczu wymieszać i nasączyć płaty biszkoptu.

  2. Śmietankę ubić mikserem na sztywno i dodawać po łyżce serka mascarpone, dodać cukier puder i zmiksować. Do gotowej masy wsypać umyte, odszypułkowane i pokrojone na ćwiartki truskawki. Bardzo delikatnie wymieszać.Wyłożyć masę na dolną część biszzkoptu, przykryć drugą częścią i wstawić do lodówki. Można posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 25 czerwca 2013 Tak,tak trwaj sezonie truskawkowy jak najdłużej.
Witam Cię Anetko i wszystkich przyjaciół. :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 25 czerwca 2013 pyszności :) sezonie truskawkowy trwaj!!! Witaj po przerwie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 24 czerwca 2013 Z takimi składnikami to rzeczywiście pychotka :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 24 czerwca 2013 Jolwicz, przepraszam ale nie wiem dlaczego nie dodało się 30 mimo, iż pisałam? No więc śmietanka jest 30%. Dziękuję za zwrócenie uwagi i pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jolwicz 24 czerwca 2013 Irmo ciasto pysznie wygląda, ale ile procent ma być ta śmietanka?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 24 czerwca 2013 Dziękuję Maudie, ciasto jest świetne na upały.
Maudie, długo mnie nie było, ale teraz postaram się troszkę nadrobić straty.Pozdrawiam Cię serdecznie.:)
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 24 czerwca 2013 Takie ciasta uwielbiam!Witaj po dłuższej przerwie:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń