Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z truskawkami bitą śmietaną i galaretką

Biszkopt z truskawkami bitą śmietaną i galaretką

Autor: Ollka

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 1157

Dodano: 17.06.2017

Odsłon: 2117

Klasyk wśród ciast ze świeżymi owocami. Puszysty biszkopt, bita śmietana, truskawki oraz galaretka-połączenie idealne:)

Składniki

  • Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BITA ŚMIETANA: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka żelatyny
  • DODATKOWO: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Truskawki umyć odszypułkować. przekroić na pół.

  2. Biszkopt
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Upieczony biszkopt wystudzić.

  3. Bita śmietana
    Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.
    Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania stale miksując dodać cukier puder oraz przestudzoną żelatynę.
    Biszkopt posmarować bitą śmietaną, ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń