Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z truskawkami i kremem z mascarpone

Biszkopt z truskawkami i kremem z mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 190 Ocena: 4411

Dodano:

Odsłon: 31079

Wystarczy upiec lekki biszkopt, przełożyć truskawkami z galaretką i połączyć z delikatnym kremem z serka mascarpone, a powstanie bardzo przyjemne niezbyt słodkie ciasto

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
    Do ubitych białek nadal miksując stopniowo dodawać po jednym żółtku, miksować do czasu, aż masa będzie jednolita.
    Wymieszać i przesiać obie mąki, stopniowo dodawać je do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką, aż masa będzie jednolita (nie miksować).

    Dno foremki najlepiej z otwieranym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie wykładać).
    Masę wlać do formy i piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C 35 - 40 minut (do suchego patyczka).

    Biszkopt najpierw studzić w foremce, a następnie wyjąć i gdy będzie już dokładnie wystudzony przekroić w poprzek na dwie części. Biszkopt od razu po upieczeniu może być delikatnie wypukły, ale podczas studzenia nieco opada i jest równiutki. Zazwyczaj po wystudzeniu biszkopt wyjmuję do góry nogami, czyli góra stanowi spód ciasta.

  2. Masa z truskawek:

    Do rondelka włożyć rozmrożone truskawki łącznie z powstałym sokiem, dodać cukier i sok z cytryny, gotować do czasu rozpuszczenia się cukru i uzyskania szklistej masy. Truskawki nie muszą być całkowicie rozgotowane.
    Masę zdjąć z palnika, dodać suchą galaretkę i mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Odstawić do wystudzenia, pilnować, aby całkowicie nie stężała.

    Lekko tężejącą masą truskawkową posmarować jedną część biszkoptu i przykryć drugą, lekko docisnąć.

  3. Krem:

    Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, uważać, aby nie przebić (mogą powstać grudki masła).
    Pod koniec ubijania dodawać po łyżce serek mascarpone i ziarenka wanilii. Miksować tylko do czasu połączenia się składników.
    Krem równomiernie rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać wiórkami z czekolady.
    Wiórki z czekolady strugam skrobaczką do warzyw.
    Ciasto przed podaniem schłodzić przez co najmniej 2 - 3 godziny w lodówce.

    Składniki na formę o średnicy 28 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń