Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z wisienką

Biszkopt z wisienką

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 4133

Dodano:

Odsłon: 21928

Przepis mam od cioci i postanowiłam się nim podzielić. Lekki,wiśniowy,delikatnie kwaskowy smak... Oczywiście wiśnie z domowej spiżarni ;-)

Składniki

  • 5 jaj, 3/4 szkl cukru, 5 łyżek mąki,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 litrowe słoiki kompotu wiśniowego
  • 3 galaretki wiśniowe,2 budynie śmietankowe
  • 2 duże op śmietany kremówki (po 400g)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt : białka ubić na sztywną pianę z cukrem,dodać żółtka,mąkę i proszek.Wszystko dokładnie zmiksować.Przelać ciasto do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika (180) piec ok 30-35 min. Po upieczeniu lekko uchylić piekarnik i poczekać,aż ciasto ostygnie.Wtedy biszkopt nie opadnie.

  2. Masa budyniowo-wiśniowa : z jednego kompotu odcedzić wiśnie i odłożyć do ozdobienia ciasta,a z drugiego lekko zblenderować.Na kompocie ugotować budynie według przepisu na opakowaniu (czyli 0,5 litra kompotu na jeden budyń) Dodać rozdrobnione wiśnie i 1 sypką galaretkę.Wymieszać i wyłożyć masę na biszkopt.

  3. Pianka : śmietanę ubić ok 3 min mikserem,dodać tężejącą galaretkę ( 2 op rozpuścić w 2 szkl wody) Przelać piankę na masę wiśniową. Wstawić ciasto do lodówki. Jak pianka lekko zwiąże po ok 15 min ,udekorować wiśniami.

  4. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jagoda114 01 listopada 2012 Zrobiłam wczoraj i potwierdzam jest lekki, kwaskowy i pyszny, gościom też smakował:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 31 października 2012 Z 2 litrowych słoików kompotu niestety nie wychodzą 2 litry płynu...przynajmniej u mnie w domu.
Moja ciocia,pomysłodawczyni przepisu robi wiśnie w cukrze.Zasypuje owoce cukrem i czeka,aż puszczą sok,następnie dolewa małą ilość wody i pasteryzuje.I do tego właśnie ciasta zawsze musi uzupełnić sok wodą przed ugotowaniem budyniu.Ja robię kompot wiśniowy,ale nie zalewam wodą owoców "pod korek",chcę aby kompot był esencjonalny.
Podałam w przepisie,aby zachować proporcje jeżeli chodzi o budyń.A reszta kompotu...do wypicia ;-)
Pozdrawiam i mam nadzieję,że rozwiałam wątpliwości :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

atka110 30 października 2012 coś nie zrozumiałam...mają być 2 budynie a wychodzi,że trzeba 4 bo ma być jeden na poł litra kompotu. proszę o podpowiedź

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 30 października 2012 Zapraszam do pięknie ośnieżonej Łodzi ;-)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jakub26 29 października 2012 Czy można się wprosić? oczywiście za przepis 5!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

awepa 29 października 2012 Wygląda smakowicie :-) Do ulubionych :-) Muszę je zrobić w najbliższym czasie:-) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń