Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowa rolada makowa

Biszkoptowa rolada makowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 246

Dodano:

Odsłon: 24128

W mojej rodzinie nie przepadamy za tradycyjnym makowcem na cieście drożdżowym. Stąd pomysł na otulenie maku biszkoptem.

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno dodając powoli cukier, a następnie roztrzepane żółtka. Mase jajeczna łączymy delikatnie z mąka i proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blachę (taką "z pietra piekarnika") wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 13-15 min.

  2. Na blacie (stole) rozkładamy lniana ściereczkę. Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika, odwracamy do góry nogami na ściereczkę, zdejmujemy papier i gorącą rolujemy. Wystudzone ciasto rozwijamy, równomiernie pokrywamy masa makową i ponownie zwijamy. Dekorujemy wg uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joasia2 06 grudnia 2012 Annuar, wydaje mi się że słodycz rolady pochodzi raczej z maku niźli z biszkoptu, niemniej jednak jak dasz 2/3 szklanki cukru nie powinno to wpłynąć na biszkopt, tu przede wszystkim liczą się dobrze ubite jajka:) udanego wypieku

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 06 grudnia 2012 Chciałam się spytać, czy można (aby zmniejszyć słodkość) dać mniej cukru, czy jednak w przypadku biszkoptów nie powinno się tego robić i cukru musi być tyle co mąki ? Planuję zrobić tę roladę na święta, gdyż jest szybsza, prostsza i dłużej zachowuje świeżość niż strucla z ciastem drożdżowym. Jak ją robiłam ostatnio bardzo mi smakowała, ale pamiętam, że wolałabym, aby była mniej słodka.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joasia2 11 lutego 2012 Dziękuję Afrulu, z nadzieniami masz rację, tutaj jest akurat makowa, ale równie dobrze sprawdza się nadzienie z duszonych jabłek z galaretką, lub bita śmietaną z owocami, a także idealna na niespodziewanych gości, z lekkim ndzieniem jogurtowym :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 11 lutego 2012 Fantastyczna rolada,piekłam kilkakrotnie.Łatwa w wykonaniu,na pewno każdy sobie z nią poradzi,mak można zastapic innymi masami.np.bitą śmietaną.Piąteczka :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joasia2 08 grudnia 2011 wolna, mowa jest o blasze ktora masz w piekarniku, nie forma do ciasta, tylko ta blacha ktora jest przy kupnie kuchenki z piekarniekiem, jasniej nie potrafie tego wytlumaczyc

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wolna 08 grudnia 2011 Czy możesz podać wymiary blachy do pieczenia bo nie bardzo wiem jaka to jest z piętra piekarnika.
Będzie to moja pierwsza rolada w życiu i nie chcę jej popsuć, z góry dziękuję bardzo.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joasia2 04 grudnia 2011 @ wolna, nie ma takiej potrzeby, wystarczy tylko wyłożyć ja na miseczkę i dokładnie wymieszać

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wolna 03 grudnia 2011 mam pytanie czy taką masę z puszki to trzeba podgrzać przed wyłożeniem na biszkopt?

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 27 czerwca 2011 Polecam !!! Była to moja druga rolada, pierwsza (wg innego przepisu ze Smakera) nie wyszła, ciasto przyklejało się do wszystkiego). To ciasto jest pyszne, puchate, rolada długo utrzymuje wilgoć i świeżość. Szybko się robi, wygląda dekoracyjnie i robi wrażenie na gościach :) Nakład pracy mały, a efekt wspaniały :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joasia2 26 kwietnia 2011 Annuar, nie ma potrzeby sklejania rolady, bo biszkopt wyciąga całą wilgoć z nadzienia i wystarczy tylko położyć roladę "szwem" do dołu a już się nie rozwinie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń