Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowa rolada z papierówkami

Biszkoptowa rolada z papierówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6783

Dodano:

Odsłon: 1333

Rolada sezonowa, najlepszymi jabłkami do niej to papierówki. Szybkie ciasto, zwijane po upieczeniu.Ciasto miękkie, winne i pyszne. Piekę je od kilkudziesięciu lat, tutaj zmieniłam proporcje.

Składniki

  • NADZIENIE:
  • -bułka tarta ok.1/2 szklanki -ok.800-1000 g.papierówek, pokrojonych
  • -cukier z wanilią -cynamon
  • BISZKOPT: -8 jajek -150 g. cukru -130 g. mąki tortowej
  • -130 g. mąki ziemniaczanej -5 łyżek oleju -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blaszkę 34x38 wyłożyć papierem do pieczenia. Posypać tartą bułką. Pokrojone jabłka w cząstki, rozsypać po całej blaszce. Oprószyć cynamonem i posypać cukrem z wanilią.

  2. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąkę z proszkiem do jajek i delikatnie mieszać, jednocześnie dodając olej.Zalać owoce i wyrównać.

  3. Piec ok. 25-30 min.175*. Sprawdzać żeby nie przesuszyć, bo będzie łamać się przy zwijaniu.

  4. Przykryć ręcznikiem kuchennym i większą deską. Odwrócić, zdjąć blaszkę i papier.

  5. Za pomocą ręcznika,zwijać ciepły biszkopt na roladę.Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

  6. Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem. Kroić w plastry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń