Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowa rolada z rabarbarem i jabłkami

Biszkoptowa rolada z rabarbarem i jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 578

Dodano:

Odsłon: 320

Taka rolada to chyba najszybsza rolada do wykonania. Wszystko robi się na jednej blasze a potem zwija i gotowe. Oczywiście owoce można dać różne, ja dziś mam takie zestawienie jak widać. Na weekend i nie tylko idealna.

Składniki

  • 7 jajek ( M )
  • 5 łyżek mąki pszenne
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szk cukru
  • 2 duże jabłka ( mniejsze 3-4 )
  • 4 łodygi rabarbaru
  • cukier puder do oprószenia
  • świeża mięta do dekoracji
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dużą blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia.
    Obrane jabłka i rabarbar pokroić i rozsypać na blasze.
    Białka ubić dodając porcjami cukier.
    Potem dodawać po jednym żółtku a gdy masa się połączy dodawać po łyżce mąki zmieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia.
    Ciasto delikatnie wymieszać rózgą a następnie wyłożyć je na jabłkach i rabarbarze.
    Rozprowadzić ciasto w miarę równo i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
    Roladę piec 30 minut.

  2. Po upieczeniu na blachę położyć drugą z wyposażenia piekarnika dnem do góry i delikatnie obrócić obie blachy.
    Górną blachę zdjąć, potem odkleić papier i zwinąć roladę.
    Na konie przełożyć ją na czystą ściereczkę, zawinąć i wystudzić na kratce.
    Posypać cukrem pudrem i udekorować miętą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń