Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowe cudo

Przepis dnia 2010-10-12
Biszkoptowe cudo

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 217

Dodano:

Odsłon: 43311

Zalety? Oj wiele : delikatność, łatwy sposób przygotowania, tani w przygotowaniu :)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksujemy. Wlewamy do dużej blachy wyłożonej pergaminem i pieczemy około 25 – 30 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na pół.

  2. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Brzoskwinie drobno kroimy i zalewamy galaretką. Gdy trochę zastygnie, rozsmarowujemy ją na połowie ciasta i przykrywamy drugą część.

  3. Śnieżki ubijamy z mlekiem na puszysty krem, dodajemy 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie. Gdy bita śmietana stężeje, rozsmarowujemy ją na cieście. Posypujemy odrobiną startej gorzkiej czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

espresso9 15 stycznia 2011 Bardzo eleganckie i smaczne ciasto.Polecam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agusta 09 listopada 2010 wyobrażam sobie, ze jest super pyszne, ale "tanie w przygotowaniu"? juz sama ilosc jajek świadczy o fakcie, że do tanich to cudo nie należy... Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

serena3 07 listopada 2010 Z pewnością przepyszne. Chciałabym podpowiedzieć, że sama wykonuję podobne ciasto, z jednej warstwy biszkoptu na spód, środkowej warstwy owoców z galaretką i bitej śmietany na wierzch. Do śmietany nie daję cukru, a posypuję czekoladą, wiórkami kokosowymi, lub migdałami w płatkach. Czasem kruszę na górę bezy. Warstwa owocowa jest tym lepsza, im kwaśniejsza, a więc np. zielone jabłka z galaretką cytrynową. Ciasto jest szybkie w wykonaniu i z pewnością nie nastręczy nikomu problemów przy wykonaniu.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zosiulek 07 listopada 2010 Wygląda pysznie i napewno tez tak smakuje .Napewno wypróbuje

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

espresso9 07 listopada 2010 Muszę kiedyś wypróbować.
Pieknie wygląda :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edyta01111975 24 października 2010 Dzisiaj wypróbowałam palce lizać oczywiście daję do ulubionych

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolka81 11 października 2010 MMMM,cudo!!!na wekend jak znalazł,robi wrażenie i napewno jest pyszne:)pozdrowionka.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń