Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowe omleciki z bitą śmietaną i kiwi

Biszkoptowe omleciki z bitą śmietaną i kiwi

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 146

Dodano:

Odsłon: 104

Omleciki na słodko. Idealne na podwieczorek.

Składniki

  • ciasto:
  • - 3 jajka
  • - 3 łyżki cukru
  • - szczypta proszku do pieczenia
  • - 3 łyżki mąki tortowej
  • - 3 łyżki zimnej wody
  • krem:
  • - 125 ml śmietany kremówki 30%
  • - cukier puder do smaku
  • dodatkowo:
  • - 5 sztuki kiwi
  • - cukier puder według uznania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Białka ubijamy na sztywno. Następnie wsypujemy cukier. Ubijamy aż cukier się rozpuści.
    2. Stopniowo dodajemy żółtka i wodę przy tym ubijając.
    3. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
    4. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy na nim koła o średnicy 11-12cm.
    5. Łyżką nakładamy ciasto.
    6. Pieczemy w 170 stopniach przez około 15 minut.
    7. Krążki ściągamy z blaszki i jeszcze ciepłe układamy na wąskich szklankach formując przy tym półkola.
    8. Ubijamy śmietanę na puszystość. Dodajemy cukier puder do smaku.
    9. Kiwi obieramy i kroimy w plasterki.
    10. Do środka najpierw układamy plasterki kiwi, później za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką wyciskamy bitą śmietanę.
    11. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
    12. Gotowe! Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń