Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowe pomarańczowo-bananowe

Biszkoptowe pomarańczowo-bananowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3936

Dodano:

Odsłon: 185

Ciasto biszkoptowe z masą bananową i pianką brzoskwiniową. Ciasto bardzo delikatne i pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -6 jajek -1 szklanka cukru -3/4 szklanki mąki tortowej
  • -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej -1 łyżka octu -3 łyżki oleju
  • -parę kropli olejku pomarańczowego -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • NASĄCZENIE:
  • -1 słoiczek dżemu pomarańczowego
  • MASA BANANOWA:
  • -4 duże dojrzałe banany -200 g. masła -2 łyżki cukru pudru
  • -2 galaretki pomarańczowe -1 szklanka wody
  • PIANKA JOGURTOWA:
  • -2 jogurty brzoskwiniowe(315g.x2)
  • -2 galaretki brzoskwiniowe -0.5 l. wrzątku
  • DO POSYPANIA:
  • -50 g. tartej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt- Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąki z proszkiem.
    Delikatnie mieszamy,dolewając olej i olejek. Wykładamy na blaszkę (30x40) z papierem do pieczenia.
    Pieczemy ok. 30 min.170*.
    Biszkopt nasączamy podgrzanym dżemem.

  2. masa-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia. Banany zmiażdżyć widelcem. Miękkie masło utrzeć z pudrem, potem bananami. Dolewać galaretki i zmiksować. Wyłożyć na dżemie.

  3. pianka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego tężenia. Jogurty zmiksować, dolewając tężejące galaretki. Wyłożyć na masie bananowej.

  4. Na górę zetrzeć czekoladę i schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń