Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Biszkoptowe serniczki"
Po kilku dniach urlopu i jadaniu "na mieście", przyszła ochota na domowe dani...
Odsłon: 60
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 367
Po kilku dniach urlopu i jadaniu "na mieście", przyszła ochota na domowe dani...
Odsłon: 60
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 367
Składniki
Przesiane mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywno, pod koniec dodając cukier. Wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Na koniec dodaj suche , delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 min w temperaturze 180°C. Gdy wystygnie, przekrój na pół.
Agrest umyj pod bieżącą wodą, osusz i usuń z niego twarde szypułki. Do rondelka wlej 1 szklanki wody i wsyp połowę cukru. Zagotuj. Następnie dodaj agrest i gotuj ok. 10 min na małym ogniu, aż stanie się miękki. Osącz z syropu.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Do miski włóż twaróg, wsyp pozostały cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem. Następnie, wciąż miksując, wlej wystudzoną żelatynę. Dodaj śmietankę, wymieszaj. Do 3 masy dodaj agrest (kilka sztuk odłóż do dekoracji), wymieszaj.
Pierwszy kawałek ciasta posmaruj masą z agrestem i przykryj drugim kawałkiem ciasta, lekko dociskając. Wierzch ciasta posmaruj pozostałą masą. Ciasto wstaw do lodówki. Przed podaniem ciasto pokrój w kwadraty a następnie w trójkąty. Udekoruj agrestem i czekoladową posypką.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Sztuka: 260 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie