Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowe z ananasem

Biszkoptowe z ananasem

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2905

Dodano:

Odsłon: 2359

Bardzo delikatne ciasto, na biszkopcie.Ciasto z kremem budyniowo-ananasowym z ananasem i kremem jogurtowym. Ciasto tortowe, bardzo pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -5 jajek -150 g. cukru -2 białe budynie
  • -2 cytrynowe kisiele -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM ANANASOWY:
  • -4 szklanki soku z ananasa(z puszki+z kartoniku) -125 g. masła
  • -2 białe budynie -1 galaretka agrestowa -1 galaretka niebieska
  • OWOC:-1 puszka ananasa
  • KREM JOGURTOWY: -400 g. jogurtu greckiego
  • -100 g. cukru pudru -200 ml. śmietanki 30 % -1 Śnieżka
  • -1 serek mascarpone(250g) -5 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki gorącej wody
  • DO POSYPANIA: -50 g. tartej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dalej ubijać dodając po żółtku. Przesiewać budynie z kisielami i proszkiem do pieczenia, ale już mieszać łopatką. Wyłożyć na blaszkę 30x40 z papierem do pieczenia.Piec ok.25-30 min. w 175*.

    krem ananasowy-Rozmieszać budynie ze szklanką soku.Resztę soku zagotować i ugotować budynie. Odstawić i zaraz wmieszać galaretki potem masło.Odstawić do lekkiego tężenia, mieszając od czasu do czasu.Rozsmarować na biszkopcie i poukładać cząstki ananasa.

  2. krem jogurtowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem cukrem, potem Śnieżką. Dodawać porcjami jogurt i serek.Na koniec dolewać żelatynę i zmiksować.Wyłożyć na ananasa.
    Na górę zetrzeć czekoladę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń