Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowe z jogurtem kawowym i galaretką z wiśniami

Biszkoptowe z jogurtem kawowym i galaretką z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2909

Dodano:

Odsłon: 901

Ciasto biszkoptowe z kremem jogurtowo-kawowym. Ciasto z galaretką z frużeliną z wiśniami. Ciasto miękkie, winne i pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -5 jajek -150 gr. cukru -80 g. mąki tortowej
  • -80 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -3 łyżki oleju -50 g.maczku kolorowego o smaku owocowym
  • GALARETKA:
  • -400 ml. frużeliny wiśniowej -600 ml. wody -3 galaretki wiśniowe
  • KREM JOGURTOWY:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -3 jogurty greckie po 400 g.
  • -150 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • -1/4 szklanki wody do kawy -30 g. żelatyny -1/2 szklanki wody do żelatyny
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką.Dodać olej, posypkę i wymieszać delikatnie. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papieru do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w 175*.
    Obrócić i zdjąć papier z pieczenia.

  2. Potem biszkopt włożyć z powrotem do blaszki ale z czystym wyższym papierem.

  3. galaretka-Wodę zagotować,odstawić i zaraz rozmieszać galaretki. Dodać frużelinę i rozmieszać. Ostudzić do lekkiego tężenia. Potem wylać na biszkopt i schłodzić.

  4. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać tam zaparzoną kawę , ostudzić do letniego. Śmietankę wraz z jogurtem ubić z pudrem i fixem. Dolewać żelatynę kawową i krótko zmiksować.Rozsmarować na galaretce.Można zrobić wzorek i ozdobić w/g własnego gustu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń