Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowe z masą wiśniową i krówkowo-kawową

Biszkoptowe z masą wiśniową i krówkowo-kawową

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3936

Dodano:

Odsłon: 253

Ciasto nie tylko dla kawoszy.Ciasto z biszkoptem, masą wiśniową i kremem kawowym. Ciasto delikatne bardzo pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -6 jaj -6 łyżek cukru -6 łyżek mąki tortowej
  • -1 łyżeczka proszku do piecz. -1 łyżka kakao
  • MASA WIŚNIOWA:
  • -1 słoik wiśni drylowanych -2 budynie śmietankowe
  • -3 łyżki cukru -2 galaretki wiśniowe
  • KREM KRÓWKOWO-KAWOWY:
  • -330 ml.śmietanki 30% -2 śmietan-fixy
  • -400 g. masy krówkowej -1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • -1/4 szklanki wrzątku -4 łyżeczki żelatyny -1/3 szklanki gorącej wody
  • DO POSYPANIA:-kawa cappuccino
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po żółtku, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao.
    Delikatnie mieszamy,wykładamy na blachę z papierem do pieczenia.(30x40).
    Pieczemy ok. 25-30 min.175*.Po przestygnięciu, przekroić na dwa placki. Radzę upiec dwa placki po 4 jajka.

  2. masa-Wiśnie odsączyć. Sok dopełnić wodą do 1 l.i ugotować na nim budynie.Odstawić i zaraz wmieszać do niego galaretki. Wsypać wiśnie, mieszać od czasu do czasu do lekkiego tężenia. Wyłożyć na biszkopcie.
    Przykryć drugim biszkoptem.

  3. krem-Kawę zaparzyć w 1/4 szklanki wrzątku.Żelatynę rozpuścić w 1/3 gorącej wodzie.Połączyć razem i odstawić do lekkiego przestygnięcia.Śmietankę ubić z fixem. Potem z masą krówkową, dodając po łyżce. Dolewać żelatynę z kawą i zmiksować ale nie za długo.Wyłożyć na biszkopcie.

  4. Górę posypać kawą cappuccino i schłodzić.
    Można udekorować w/g własnego gustu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń