Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowe z musem truskawkowym i roladą

Biszkoptowe z musem truskawkowym i roladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2920

Dodano:

Odsłon: 105

Ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym, roladą czekoladową i galaretką. Ciasto trochę pracochłonne , ale efekt świetny i bardzo pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT 2 X :-5 jajek
  • -1 cukier waniliowy -170 g.cukru -85 g. mąki tortowej
  • -85 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do piecz.
  • KREM DO ROLADY:
  • -2 gorzkie czekolady -200 ml. śmietanki 30% -150 g. masła
  • DODATKOWO:-ok. 10 czekoladek Ptasich Mleczek
  • MUS TRUSKAWKOWY:-1 l. truskawek
  • -100 g. masła -1/2 szklanki cukru -2 galaretki truskawkowe
  • -500 ml. śmietanki 36 % -1 śnieżka (albo 2 śmietan-fixy)
  • GÓRA:- 4 galaretki truskawkowe - 1 l. wody
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiewać mąki z proszkiem i lekko mieszać łopatką.Przelać do blaszki(30x40) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 175*ok.25 min.
    rolada-
    Upiec drugi taki sam biszkopt, z tym że po upieczeniu, zwinąć w ściereczkę.

  2. mus truskawkowy-Truskawki rozgnieść widelcem. Masło roztopić, wsypać truskawki, cukier i smażyć z 5 min.Odstawić, wsypać suche galaretki i wymieszać. Odstawić i ostudzić do lekkiego tężenia. Śmietankę ubić ze śnieżką potem musem truskawkowym .Wylać na biszkopt, zabezpieczony wyżej papierem.

  3. krem do rolady-Na parze roztopić czekolady w śmietance i ostudzić. Miękkie masło zmiksować, dodając czekoladową śmietankę. Roladę rozwinąć i posmarować kremem. Na kraju ułożyć czekoladki i zwinąć roladę. Schłodzić przynajmniej godz. w lodówce.
    Roladę pokroić w plastry i ułożyć na kremie truskawkowym.

  4. galaretka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia.Wylać na górę placka i schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń