Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowy kawowiec.

Biszkoptowy kawowiec.

Autor:

Przepisów i artykułów: 566 Ocena: 10243

Dodano:

Odsłon: 1523

Ciasto wyszło lekkie,puszyste i baaardzo smaczne,polecam smakoszom ciast z masami kawowymi.:)

Składniki

  • NA BISZKOPT
  • 5 jaj
  • cukier 5 łyżek
  • mąka 5 łyżek
  • pr.do pieczenia kopiata łyżeczka
  • kakao1,5 łyżki
  • MASA
  • mascarpone 2 op.po 250g
  • kawa rozp.4 łyżki
  • Sok z cytryny
  • cukier puder 4 łyżki
  • śmietanka 30% 400ml
  • śmietan-fix 2 op.
  • herbatniki szkolne
  • rum 70ml
  • starta czekolada
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt,żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywno,dodawać stopniowu cukier i dalej ubijać.Dodać żółtka,ubić,a na końcu przesianą mąkę z kakao i pr.do pieczenia.Zamieszać delikatnie łyżką.
    Wyłożyć na blaszkę 25/36cm wyścieloną papierem do pieczenia.
    Piec około 30min.do suchego patyczka.

    Ubić śmietankę na sztywno,dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać.Na końcu dać śmietan-fix.
    Zaparzyć kawę w odrobinie wrzątku,tyle wrzątku by kawa w miarę się rozpuściła i wystudzić.
    Serki wyłożyć do miski,dodać ubitą śmietankę,sok z cytryny ,rum,oraz przestudzoną kawę.Wszystko zmiksować.
    Krem podzielić na dwie części.


    Na blat wyłożyć połową kremu,na wierzch ułożyć herbatniki.
    Na herbatniki dać drugą część masy i posypać startą czekoladą.

  2. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń