Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowy miętusek

Biszkoptowy miętusek

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3936

Dodano:

Odsłon: 4333

Ciasto tortowe, z nutą mięty.Ciasto z masą budyniową i pianką jogurtową. Ciasto delikatne i pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT : 2 x
  • -4 jajka -3/4 szklanki cukru -1/2 szklanki mąki tortowej
  • -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej -1 łyżki octu
  • -2 łyżki oleju -1 łyżeczka proszku do piecz.
  • MASA BUDYNIOWO-MIĘTOWA:
  • -100 g.landrynek miętowych -1/2 szklanki wody -3 szklanki mleka
  • -2 budynie śmietankowe -4 łyżki cukru -250 g. masła
  • PIANKA JOGURTOWA:
  • -400 g.jogurtu greckiego -315 g.jogurtu brzoskwiniowego
  • -2 galaretki brzoskwiniowe -0,5 l.wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do blachy (30x40),z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 min.170*. Pieczemy drugi biszkopt taki sam.
    Jeden biszkopt, ułożyć do blaszki, zabezpieczając wyżej boki.

  2. masa- Zagotować wodę,włożyć landrynki i na małym ogniu,rozpuścić.W 1 szklance mleka rozrobić budynie. Zagotować resztę mleka z cukrem.Ugotować budyń, wmieszać rozpuszczone landrynki. Schłodzić , od czasu do czasu mieszając,albo przykryć ściśle folią.Miękkie masło zmiksować z budyniem(po 1 łyżce). Rozsmarować na biszkopcie.

    Przykryć drugim biszkoptem.

  3. pianka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do lekkiego tężenia.
    Jogurty zmiksować z galaretką.Piankę wyłożyć na biszkopt i ozdobić górę ciasta w/g własnej fantazji.Ja zostawiłam troszkę galaretki i polałam ''za nitka''. Całość schłodzić, kroić na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń