Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowy migdałowiec z kawową śmietanką

Biszkoptowy migdałowiec z kawową śmietanką

Autor:

Przepisów i artykułów: 410 Ocena: 5116

Dodano:

Odsłon: 3021

Ciasto tortowe, bardzo delikatne i pyszne. Przełożone bitą śmietaną z kawą.

Składniki

  • BISZKOPT KAWOWY:
  • -6 jajek -1 szklanka cukru -150 g. mąki tortowej
  • -150 g. mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao -1,5 łyżeczki proszku do piecze.
  • BISZKOPT MIGDAŁOWY:
  • -6 jajka -1 szklanki cukru -100 g. mielonych migdałów
  • -100 g. mąki tortowej -50 g. mąki ziemniaczanej
  • -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -1 szklanka wrzątku -1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • -ciemny cukier do posłodzenia
  • KAWOWA BITA ŚMIETANKA:
  • -1 l. śmietanki 30 % -200 g. cukru pudru -1 Śnieżka
  • -2 łyżki kawy rozpuszczalnej -1/2 szklanki wrzątku
  • -7 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wrzątku
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -150 g. gorzkiej czekolady -50 g. masła -2 łyżki mleka
  • DO POSYPANIA:-ok.30 g. migdałów w płatkach
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt 1-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem i kakao. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papieru do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w 175*.

  2. biszkopt 2-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubijać.Przesiewać mąkę z proszkiem i już mieszać łopatką.Na koniec dosypać orzechy i lekko je wmieszać. Wylać do takiej samej blaszki jak ciemny biszkopt. Piec ok.25-30 min. w 175 *C.

  3. Po przestygnięciu każdy przekroić na dwa placki.

  4. Włożyć z powrotem do blaszki jedną połówkę biszkoptu kakaowego i nasączyć.
    (kawę zaparzyć i posłodzić w/g gustu. Można jak ktoś lubi, dodać jakiś alkohol.)

  5. bita śmietanka-Zaparzyć kawę w pół szklani przegotowanej gorącej wodzie.Odstawić do wystygnięcia.
    Żelatynę rozpuścić z pół szklanką gorącej wody. Ostudzić do letniego.
    Ubić śmietankę z pudrem, potem ze śnieżką.Dolewać powoli kawę i ubijać, na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować.

    1/3 kremu wyłożyć i rozsmarować na nasączonym biszkopcie.

  6. Przykryć połówką biszkoptu migdałowego, który też nasączamy.
    Smarujemy 1/3 kremu.
    Przykryć biszkoptem kakaowym, nasączyć resztą kawy.
    Następnie posmarować resztę kremu.
    Przykryć ostatnim biszkoptem migdałowym i schłodzić w lodówce.

  7. polewa-Czekoladę, wraz z masłem i mlekiem, roztopić nad parą. Posmarować placek i posypać migdałami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń