Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Biszkoptowy omlet z bitą śmietaną"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 538
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 765
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 538
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 765
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Składniki
Czas przygotowania 20 minut. Cena jednej porcji 3 zł
Białka ubijamy na sztywno z solą. Miksując na wolnych obrotach, dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką do całkowitego połączenia składników.
Omlety smażymy na suchej patelni teflonowej lub lekko natłuszczonej zwykłej, pod przykryciem, na małym ogniu, około 3 minuty z jednej strony. Szybko, żeby nie zdążyły opaść, przewracamy na drugą stronę. Dosmażamy chwilkę, przekładamy na talerz i składamy lekko na pół.
Do chłodnego naczynia wlewamy zimną śmietanę, ubijamy na małych obrotach. Gdy masa zacznie gęstnieć, nie przerywając ubijania dodajemy cukier puder i wlewamy cieniutkim strumyczkiem rozpuszczoną w 3 łyżkach wrzątku i ostudzoną żelatynę. Chłodne omlety rozkładamy, dekorujemy wyciskaną ze szprycy bitą śmietaną. Składamy, zdobimy resztą śmietany i przygotowanymi truskawkami.
Wartość odżywcza jednej porcji 317 kcal Białko 10 g/Tłuszcz 6 g/Węglowodany 48 gŹródło: Rewia