Do góry

Śniadania Przepis na:

Biszkoptowy omlet z miodem i malinami

Przepis dnia 2012-09-05
Biszkoptowy omlet z miodem i malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 6146

Dodano:

Odsłon: 6060

Wspaniałe niedzielne śniadanko

Składniki

1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 2 jajka podzieliłam na białka i żółtka. Białka ze szczyptą soli ubiłam mikserem na sztywną pianę. Piana musi być tak sztywna, żeby się nie wylewała po przechyleniu miski. Do żółtek dodałam 2 łyżki mąki, kropelkę aromatu wanilinowego, łyżkę mleka, 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia i dokładnie wymieszałam. Masę wlałam do białek (mimo ogólnej zasady, że to pianę się dodaje do masy) i wymieszałam. Masę należy mieszać delikatnie, aby nie zniszczyć banieczek powietrza w pianie z białek. Masę wylałam na gorącą patelnię (średnica ok. 18 cm), przykryłam i smażyłam, aż dół się lekko przyrumienił. Po tym czasie przewróciłam omlet na drugą stronę i smażyłam jeszcze ok 2 minuty. Gotowy omlet smarujemy czym dusza zapragnie. Na omlet wylałam płynny miód, który smakowicie wtapia się w omlecika i przybrałam malinami. Na koniec maliny polałam łyżką miodu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aliniwa 14 września 2012 Jutro z samego rana spróbuję wyczarować to KOLOROWE CO NIECO :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

m258 13 września 2012 szybki, tani i smaczny deser! No i prosty w wykonaniu

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń