Do góry

Śniadania Przepis na:

Biszkoptowy omlet z powidłami i gruszką

Przepis dnia 2011-11-29
Biszkoptowy omlet z powidłami i gruszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 6138

Dodano:

Odsłon: 20420

miła odmiana na śniadanie

Składniki

1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 2 jajka podzieliłam na białka i żółtka. Białka ze szczyptą soli ubiłam mikserem na sztywną pianę. Do żółtek dodałam 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru, łyżkę wody i dokładnie wymieszałam. Masę wlałam do białek (mimo ogólnej zasady, że to pianę się dodaje do masy) i wymieszałam. Masę należy mieszać delikatnie, aby nie zniszczyć banieczek powietrza w pianie z białek. Masę wylałam na gorącą patelnię, przykryłam i smażyłam, aż dół się lekko przyrumienił. Po tym czasie przewróciłam omlet na drugą stronę i smażyłam jeszcze ok 2 minuty. Gotowy omlet smarujemy czym dusza zapragnie. Ja użyłam powideł śliwkowych i pokrojoną gruszkę. Pycha!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń