Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowy tort czekoladowo - kawowy

Biszkoptowy tort czekoladowo - kawowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 741

Dodano:

Odsłon: 9467

Leciutki biszkopt z budyniową masą z kawałkami czekolady, polany kawową masą. Porcja na ciasto wielkości połowy blachy

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z tych składników wychodzi ciasto wielkości połowy blachy.

    Biszkopt.

    Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę.
    Zółtka ucieramy z resztą cukru. Dodajemy do nich przesiane mąki i proszek do pieczenia. Na końcu mieszamy delikatnie z pianą z białek.
    Masę dzielimy na dwie części i pieczemy każdą w 180 stopniach przez 20 minut.

    Po ostygnięciu ciasta przecinamy na pół z długości (jak na zdjęciu) i mamy w ten sposób 4 blaty biszkoptowe.


  2. Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją, ale w połowie mleka. Budyń ma być bardzo gęsty.

    Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy partiami przestudzony budyń. Na końcu dodajemy spirytus - mamy już bazę do mas. Najlepiej włożyć masę na jakieś pół godziny do lodówki, będzie się z nią lepiej pracować.

    Odkładamy ok 2/3 - na masę czekoladową.
    Dodajemy do niej kakao, czekoladę pokrojoną w małe kawałki i mieszamy.
    Tą masą przekładamy biszkopty.

    Pozostała 1/3 masy będzie kawowa. Kawę parzymy w bardzo małej ilości wody - wystarczą 3 łyżki. Po ostudzeniu przelewamy przez gęste sitko i dodajemy do masy. Tą masę kładziemy na ciasto i obkładamy nią boki.

  3. Ciasto wkładamy do lodówki na noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń