Do góry

Dania główne Przepis na:

Bitki wieprzowe (drobiowe) w sosie własnym

Bitki wieprzowe (drobiowe) w sosie własnym

Autor: minnie

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 528

Dodano: 23.04.2014

Odsłon: 2431

Gdy brak Ci pomysłu na smaczny obiad : - )

Składniki

  • 0.5 kg szynki wieprzowej (fileta z indyka)
  • 1 cebula
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Szynkę kroimy na plastry (ja przekroiłam jeszcze na połowę te plastry), (podobnie robimy z filetem), następnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie plasterki. Solimy i obtaczamy w mące.

    Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy w garnku.

    Na podsmażoną cebulę wrzucamy mięso i rumienimy z obu stron.

    Następnie wlewamy wody tyle, żeby przykryła mięso i dusimy do miękkości.

    Kiedy mięso jest jeszcze lekko twardawe dodajemy przyprawy i dusimy dalej. Oczywiście pilnujemy żeby mięso nam się nie przypaliło uzupełniając wodą powstały sos. Sosu nie trzeba zagęszczać bo mąka ze smażenia i odparowywanie w trakcie duszenia robi swoje.

    Serwujemy z ziemniaczkami i buraczkami na ciepło. Smacznego.



    Inne propozycje:

    - z kaszą pęczak i ogórkiem kiszonym





Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń