Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna kuchnia polska, odrobine zmodyfikowana ;)
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 319
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 228
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3342
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 319
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 228
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3342
Składniki
Z udźca ostrym nożem wykroić ok 10 bardzo cienkich plastrów, rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą, doprawić z obu stron pieprzem, smażyć szybko na gorącym oleju do zrumienienia, odłożyć do garnka, trzymać w cieple. Grzyby namoczyć zagotowaną wodą przez 2-3 h.
Na pozostałym oleju na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, przełożyć do garnka z mięsem, tłuszcz z patelni zalać 1 szklanką wody, łopatką zebrać cały smak z patelni, dodać do garnka.
Zagotować w czajniku wodę ok 1 l., wlać do garnka z przygotowanym mięsem oraz cebulą, wrzucić 2 kostki rosołowe, koncentrat pomidorowy, musztardę oraz przyprawy (jałowiec zmiażdżony), dodać poszatkowane grzyby.
Dusić ok 1.5 h na wolnym ogniu, do miękkości.
Najlepiej smakują z kopytkami polanymi powstałym sosem, surówka wedle gustu. Smacznego!