Do góry

Dania główne Przepis na:

Bitki wołowe w sosie

Bitki wołowe w sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 346

Dodano:

Odsłon: 45253

Klasyczna kuchnia polska, odrobine zmodyfikowana ;)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z udźca ostrym nożem wykroić ok 10 bardzo cienkich plastrów, rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą, doprawić z obu stron pieprzem, smażyć szybko na gorącym oleju do zrumienienia, odłożyć do garnka, trzymać w cieple. Grzyby namoczyć zagotowaną wodą przez 2-3 h.

  2. Na pozostałym oleju na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, przełożyć do garnka z mięsem, tłuszcz z patelni zalać 1 szklanką wody, łopatką zebrać cały smak z patelni, dodać do garnka.

  3. Zagotować w czajniku wodę ok 1 l., wlać do garnka z przygotowanym mięsem oraz cebulą, wrzucić 2 kostki rosołowe, koncentrat pomidorowy, musztardę oraz przyprawy (jałowiec zmiażdżony), dodać poszatkowane grzyby.

  4. Dusić ok 1.5 h na wolnym ogniu, do miękkości.

  5. Najlepiej smakują z kopytkami polanymi powstałym sosem, surówka wedle gustu. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń