Do góry

Dania główne Przepis na:

Bitki z karkówki w sosie własnym.

Bitki z karkówki w sosie własnym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1126 Ocena: 12488

Dodano:

Odsłon: 2417

Bitki z karkówki z cebulą w sosie własnym, podane z ziemniakami oraz sałatką z kapusty, ogórka i papryki.

Składniki

  • karkówka wieprzowa 90 dag
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
  • sos sojowy ciemny 3 łyżki
  • suszona włoszczyzna 2 łyżki
  • Sól do smaku
  • Pieprz ziołowy do smaku
  • Pieprz czarny do smaku
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 6-8 ziaren
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu 3 łyżeczki
  • śmietana 30% 1 łyżka do zabielenia sosu
  • ziemniaki 6 szt.
  • domowa sałatka warzywna 1 słoik
  • woda 1,5 litra
  • papryczki marynowane czereśniowe
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso z karkówki kroimy na 4 równe plastry, rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

  2. Doprawiamy solą i pieprzami.


  3. Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry, doprawiamy solą i pieprzem.

  4. Kawałki karczku smażymy na gorącym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron.

  5. Zarumienione kawałki mięsa wykładamy na talerz.

  6. Na patelnię dajemy pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia.

  7. W między czasie zagotowujemy 1,5 litra wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, suszoną włoszczyzną i pastą rosołową.

  8. Do gotującego się bulionu wkładamy zarumienione kawałki karczku i zeszkloną cebule. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Jeżeli mięso będzie wystarczająco miękkie to zagęszczamy sos i lekko zabielamy śmietaną.

  9. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie obrane ze skórki, wymyte ziemniaki. Po ugotowaniu odlewamy wodę, odparowujemy i tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków.

  10. Ugotowane bitki podajemy z ziemniakami polane sosem oraz z sałatką warzywną i papryczkami.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń