Do góry

Dania główne Przepis na:

Bitki z łopatki z cebulą, papryką do chleba.

Bitki z łopatki z cebulą, papryką do chleba.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1123 Ocena: 12422

Dodano:

Odsłon: 411

Bardzo smaczne, mięciutkie bitki, uduszone z cebulą i papryczkami. Tak przygotowane bitki możemy podawać na różne sposoby, z ziemniakami, kaszami, kluskami czy makaronem. Ja dziś proponuję z chlebem.

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przyprawy:

    Wszystkie przyprawy mieszamy.

    sól
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny
    papryka słodka
    czosnek granulowany
    majeranek

  2. Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Z obu stron posypujemy przyprawami, przyprawy wcieramy w mięso. Przyprawione plastry mięsa układamy w misce i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

  3. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem układamy plastry mięsa i smażymy z obu stron na rumiany kolor.

  4. W między czasie kroimy cebule w plastry.

  5. Papryczki czyścimy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w paski 1 cm.

  6. Pokrojone papryczki mieszamy z pokrojonymi cebulami, lekko solimy. Gdy plastry mięsa są obsmażone z obu stron na rumiany kolor, wsypujemy na wierzch mięsa pomieszane papryczki z cebulą.

  7. Przykrywamy pokrywką patelnię i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.

  8. Uduszone bitki z cebulą i papryczkami.

  9. Uduszone bitki z cebulą i papryczkami możemy podać z ziemniakami czy kaszą, ale ja proponuję podać z chlebem, najlepiej z domowego wypieku.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń