Do góry

Desery Przepis na:

Black&White

BlackWhite

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Black&White"

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 i 1 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao Na krem: 250 ml śmietanki kremówki 30 proc
  • 25 dag serka mascarpone
  • 1 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wiórków kokosowych Na polewę: 10 dag białej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30 proc
  • ciemna polewa czekoladowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier i żółtka. Następnie, mieszając łyżką, po trochu dosypuj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia.

  2. Ciasto przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 170° C przez 30-35 min. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż.

  3. Przygotuj krem. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzącej wody. Wystudź. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wlej przestudzoną żelatynę i jeszcze chwilę ubijaj.

  4. Dodaj serek i wiórki, wymieszaj. Kremem posmaruj jeden kawałek ciasta i przykryj drugim. Wstaw do lodówki.

  5. Śmietankę wlej do rondelka, zagotuj. Dodaj pokruszoną białą czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści. Gdy polewa zacznie gęstnieć, posmaruj nią wierzch ciasta. Z polewy czekoladowej zrób wzorki.

  6. 80 minut Porcja: 310 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: Black&White

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń