Do góry

Desery Przepis na:

Błękitna laguna

Błękitna laguna

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 3694

Dodano:

Odsłon: 45727

Pyszne biszkoptowe ciasto z galaretką, bitą śmietaną i amerykańską borówką. Co prawda ciasto najczęściej zwane jest smerfetką ale co jak co Błękitna laguna do niego bardziej pasuje. Tak więc zapraszamy nad prześliczne tropikalne morze.

Składniki

  • mąka - 1,5 szklanki
  • cukier - szklanka
  • jajka - 6 sztuk
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • śmietana kremowa - 750ml
  • galaretka niebieska - 5 opakowań (dostępne bodajże w sieci Kaufland)
  • cukier puder
  • borówka amerykańska - opakowanie
  • blaszka - 32x21x6 cm (wymiar wewnętrzny)
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białko od żółtek. Ubijamy gęstą pianę z białek dodając pod koniec odrobinę cukru. Pamiętajmy wyjąć jajka z lodówki na godzinę przed przyrządzaniem ciasta. Powinny mieć temperaturę pokojową. Do ubitej piany dodajemy roztrzepane żółtka i delikatnie mieszamy całość. Do uzyskanej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość skrupulatnie łączymy ze sobą bez użycia mechanicznych mikserów. Struktura ciasta musi być delikatna by biszkopt wyrósł jak należy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej przyszłe biszkoptowe ciasto. W temperaturze 180 stopni ciasto powinno się piec około 30 minut. Sprawdzamy je patyczkiem. Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki.

  2. W między czasie nastawiamy czajnik bo potrzebujemy sporo wrzątku. W pół litrze wrzątku rozpuszczamy jedna z galaretek i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Około 500ml śmietanki ubijamy na sztywno. Dwie kolejne galaretki rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzątku. Do wystudzonej i tężejącej galaretki ciągle mieszając dodajemy ubitą śmietanę. Stworzy nam się masa a'la ptasie mleczko, którą wypełniamy pokrojoną w kostkę pierwszą z galaretek. Dolna warstwa biszkoptu wraca do formy. Rozkładamy na niej uzyskane ze śmietany i galaretek niebieskie ptasie mleczko. Druga część biszkoptu trafia na górę.

  3. Dokładnie umyte borówki osuszamy na papierowym ręczniku. 250ml kremówki ubijamy na sztywno dodając pod koniec łyżkę cukru pudru. W razie kłopotów można użyć wynalazku Dr.Oetkera - ŚmietanFix. Nie raz nie dwa uratował ów specyfik nie jedno ciasto z bitą śmietaną. Niestety dzisiejsza jakość śmietan pozostawia wiele do życzenia. Szczególnie ludziom starszej daty przyzwyczajonym do solidnej kremowej łatwo ubijającej się śmietany dzisiejsze odtłuszczane namiętnie i rozwadniane specyfiki sprawiają sporo kłopotu. ŚmietanFix może pomóc jeśli ktoś nie jest fanatycznym przeciwnikiem modyfikowanych chemicznie ułatwiaczy. Ubitą śmietanę układamy na wierzchu ciasta, posypujemy sporą ilością borówek i zalewamy kolejnym dwiema tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2 szklankach wody. Odstawiamy ciasto na godzinę do lodówki by nabrało orzeźwiających właściwości.

    ...inne ciasta dostępne w linku pod wpisem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

srk76 04 czerwca 2013 ..niestety to prawda. Nie mam pojęcia skąd mi się wzieło to 40 dag. Już burę dostałem od żony więc miejcie litość ...

Przepraszam za wyrzucone pierwsze ciacho...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maroka-m1 31 maja 2013 czy nie za dużo mąki, bo mi wyszedł kamień, zrobiłam drugie z 1,5 szkl i ciasto extra pozdr

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

srk76 22 maja 2013 "Założę się z panią"

...no ja mam problem bo jako chłop ubijam właśnie po męsku ;)

Co nie zmienia faktu że podany sposób następnym razem wykorzystam. Chyba że żona się za Lagunę weźmie...

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agafie 20 maja 2013 założę się z panią że bez smietan fixu można ubić śmietanę .
1 trzeba umyć dobrze łopatki miksera i miską żeby nie było smug i tłuszczu na misce i łopatkach
2 wytrzeć dokładnie ręcznikiem papierowym
3 schłodzić trzy dni śmietanę
4 nie można ja ubijać dosyć nerwowo po męsku tylko delikatnie ubijać spokojnie ale zdecydowanie na szybkich obrotach pięć minut
na koniec dodać po troszeczku serka mascarpone jestem z wykształcenia i zawodu cukiernikiem

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

srk76 16 maja 2013 Dzięki. Miło to słyszeć - nazwa nam wpadła jak zobaczyliśmy torcik gotowy ale ...myślę że wcześniej już go ktoś tak nazwał. No tak jakoś się od razu kojarzy z plażą na lagunie :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 16 maja 2013 Super pomysł na nazwę przepysznego ciacha, kojarzy się od razu z tropikalnymi klimatami i bajeczną plażą :)) kciuk zostawiam i pozdrawiam :)))

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

srk76 16 maja 2013 W Dąbrowie Górniczej tylko w Kauflandzie znaleźliśmy.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Alexandra 16 maja 2013 kuszace...jak tylko dopadne blekitna galaretke...robie!!!

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maluszekk 16 maja 2013 Wygląda świetnie, chowam do książki i zostawiam kciuka.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń