Do góry

Przekąski Przepis na:

Bliny na drożdżach

Bliny na drożdżach

Autor:

Przepisów i artykułów: 239 Ocena: 3009

Dodano:

Odsłon: 9260

Kolejne danie w których drożdże odgrywają bardzo dużą rolę, gdy podałam je pierwszy raz mojemu Mężowi powiedział, że przeniosłam go w czas dzieciństwa. Teraz z Synkiem mogą zajadać się nimi przez cały czas :)

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wyłożyć drożdże, dodać cukier i kilka łyżek ciepłego mleko, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, aż wyrośnie (10-15 min).

  2. Mąkę przesiać przez sitko, wbić jajka, dodać ciepłe mleko, masło, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

  3. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, aż wyrośnie (ok. 30 min).

  4. Na rozgrzany olej wlać porcję ciasta (ok 2 łyżki) i smażyć z obydwóch stron.

  5. Podawać z ulubionym dżemem, chociaż najlepiej smakują z cukrem.

  6. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń