Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bliny z łososiem"
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 140
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 272
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 111
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3336
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 140
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 272
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 111
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3336
Składniki
Przygotuj rozczyn: odrobinę ciepłego mleka, wymieszaj z łyżką mąki drożdżami i cukrem. Przykryj i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie przelej go do miski, dodaj resztę mąki gryczanej i pszennej, żółtka oraz roztopione masło.
Połącz wszystkie z resztą ciepłego mleka, poczekaj kilka minut, aż ciasto podrośnie, i dodaj ubite białka. Wtedy usmaż bliny na oleju.
Na gotowe placuszki nałóż odrobinę jogurtu i plasterek łososia. Dodatkowo udekoruj je koperkiem, listkiem szpinaku i kawałkiem cytryny.
Czas przygotowania: 60 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 180. Stopień trudności: średni.Źródło: Telemax