Do góry

Dania główne Przepis na:

Bliny ziemniaczane

Bliny ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 917 Ocena: 22985

Dodano:

Odsłon: 83146

Bliny to przysmak kuchni rosyjskiej, przygotowywany z drożdżowego ciasta, najczęściej z mąki pszennej lub żytniej oraz gryczanej. Prezentowany przepis to mała modyfikacja tradycji, łącząca bliny rosyjskie z polskimi plackami ziemniaczanymi. Bliny ziemniaczane są puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne - serdecznie polecam :)

Składniki

  • 4 - 5 ziemniaków
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 g suchych drożdży
  • olej rzepakowy (do smażenia)
1-2 os. 30 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Do rozdrabniacza wbijamy jajko i dodajemy pokrojone ziemniaki, szalotki oraz 2 ząbki czosnku. Wszystko miksujemy na jednolitą, puszystą i dobrze napowietrzoną masę.

  2. Do miski dodajemy obie mąki (pszenną i ziemniaczaną), suche drożdże i płaską łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki.

  3. Do suchych składników dodajemy zmiksowaną masę, mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 - 35 minut, tak aby ciasto mogło odpowiednio "popracować".

  4. Po tym czasie, bliny smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor z każdej strony.

    Usmażone bliny odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

  5. Bliny ziemniaczane podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

  6. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 19 listopada 2015 Skąd w Polakach tyle zawiści ?
Kasiu to przykład człowieka, któremu zapewne nic w życiu nie wyszło. Opieraj się na ludziach optymistycznie nastawionych do świata, a takich mam nadzieję będzie coraz więcej.
Odpowiedzi: 1 ▼

26 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 19 listopada 2015 Kasiu, masz wspaniałe przepisy, wspaniałego bloga i mnóstwo wielbicieli i tak trzymaj....a takie tam wpisy miej po prostu gdzieś....najprawdopodobniej to jakiś zazdrośnik i tyle :) pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

25 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 19 listopada 2015 Szanowny Panie StaryMistrzunio! Nie wiem dlaczego mnie Pan obraża, ale jeśli ma Pan inny sposób na placki ziemniaczane to niech Pan go doda i zaprezentuje, a nie wciąż stosuje niezrozumiały hate. Ja przygotowuję je w taki sposób, a czosnek dodawałam zawsze, tak jak robiła to jeszcze moja Babcia. Istnieją różne przepisy i rozmaite sposoby ich wykonania. Portal służy temu, aby dzielić się rozmaitymi przepisami. Każdy pochodzi z różnych stron i każdy ma też inne tradycje kulinarne. Smalcu nie używam, bo nie cierpię jego smaku, a po za tym jest ogromnie kaloryczny i niezwrodwy. Używam najlepszej jakości oleju rzepakowego od lokalnego dostawcy, który ma niesamowity i pięky aromat (chętnie podam Panu kontakt). Miksuję ziemniaki i ceblę, bo lubię jak placuszki są puszyste i każdy kto je spróbował jest zachwycony. Pan woli inny sposób wykonania i jest to Pana sprawa. Ja nie lubię tartych zimniaków. Proszę dodać swoje placki, chętnie je zobaczę ;D Jak zauważyłam nie dodał Pan na tym portalu żadnego przepisu, a założył Pan konto tylko po to, aby mnie atakować. To bardzo źle o Panu świadczy. Pozdrawiam

50 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

StaryMistrzunio 18 listopada 2015 Widzę,że usuwa się tu komentarze. Albo według własnego widzimisię moderatora, albo na wniosek autora przepisu.
Piszę więc jeszcze raz, a jak będzie trzeba będę pisał nawet i 1000 razy.
Tak więc:
Nie zachwycajcie się tak tym przepisem. Oto kilka uwag: 1/ Ziemniaki i cebulę należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a nie trzeć w jakichś rozdrabniaczach do warzyw / bo nie taka konsystencja/. 2/ Aby placki były jasne po usmażeniu, należy starte ziemniaki sparzyć gorącą wodą albo gorącym mlekiem a nadmiar płynu odlać, 3/ Pierwsze słyszę,żeby do placków ziemniaczanych dodawać czosnek. Ale cóż, jak to mówią, jeden woli ser a drugi śmierdzące nogi. 4/ Profanacją placków / każdych/ jest smażenie ich na oleju, co daje ohydny smak i odruch wymiotny. Pamiętajcie. placki ziemniaczane albo z mąki smażcie zawsze na smalcu!
Odpowiedzi: 2 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna116 10 maja 2015 Takie placuszki z pewnoscia sa pyszne i na pewno w tej wersji zrobie. Pozdrawiam serdecznie :-) . Odpowiedzi: 1 ▼

21 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 10 maja 2015 A gdzie jest mowa o proszku do pieczenia? Proszę Pani nelu55 czytać ze zrozumieniem. O tym składniku nie ma ani słowa, a na zdjęciu są suche drożdże :)

28 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nela55 09 maja 2015 placki ziemniaczane z proszkiem do pieczenia ??!!! Odpowiedzi: 3 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 08 maja 2015 Wspaniałe sa te bliny,takich nie robiłam ,więc trzeba sprawdzić. Odpowiedzi: 1 ▼

25 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 08 maja 2015 Nie robiłam, ale NA PEWNO zrobię! Wyglądają tak, że nie sposób się im oprzeć. :) Odpowiedzi: 1 ▼

22 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewus71 07 maja 2015 Takie placuszki tak się składa że ja także bardzo lubię ...są bardzo syte .Twoje takie żółciutkie i takie idealne jak z taśmy zdjęte
Pyszności ..
Odpowiedzi: 1 ▼

21 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń