Do góry

Desery Przepis na:

Blok

Blok

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 50

Dodano:

Odsłon: 25873

Pyszne, tradycyjne, smak dzieciństwa, proste, szybkie

Składniki

  • 1 kostka margaryny (koniecznie PALMA)
  • 1,5 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. wody
  • 3 łyżki kakao
  • 3 szkl. mleka w proszku (zwykłe)
  • wafle, herbatniki lub biszkppty
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pierwsze cztery składniki zagotować i gotować jeszcze 5 min. odstawić do lekkiego przestygnięcia

  2. Dodać 3 szklanki mleka w proszku i mieszać aż do uzyskania gładniej masy

  3. Wsyp pokruszone ciastka i wymieszaj

  4. Tak przygotowana mase wylej do formy posmarowanej leciuteńko masłem i wstaw do lodówki

  5. WAŻNE!!!!! MARGARYNA MUSI BYĆ PALMA A MLEKO TAKIE TRADYCYJNE JAK KIEDYŚ BYŁO W NIEBIESKIEJ TOREBCE, NIE WIEM JAKIEJ TO FIRMY ALE TAKIE NAJZWYKLEJSZE, Z INNYM MOŻE NIE WYJŚĆ, MOGA ZOSTA GRUDKI I MASA NIE ZGĘSTNIEJE TAK JAK POWINNA!!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aga_aggi 08 października 2012 Blok wyszedł tak jak należy, mam tylko jedno ale... :)
Oczywiście wszystko zależy od gustu ale sugerowałabym dodawać trochę mniej cukru. Nawet dla mojego męża - wyjątkowego miłośnika wszelkich słodkości był po prostu za słodki.
Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marrman 02 września 2010 W niebieskiej torebce to mleko z mlekovity. Blok z takiego mleka zupełnie inaczej smakuje niż z np.Łaciatego. A dla osób, które nie lubą za słodkich rzeczy proponuje koło pół szklanki cukru. Ja tyle daje i dla mnie jest wystarczająco słodkie. pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marrman 02 września 2010 w niebieskim opakowaniu to mleko z mlekowity.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 06 sierpnia 2010 Ale to musi smakować.... Miło przypomnieć sobie smak dzieciństwa :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Anusiag84 31 lipca 2010 Dominiczkaaa, to może uzyłas innego ,mleka niż p[oleciłam albo może daj więcej kakao na drugi raz to nie będzie czuć mleka :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dominiiczkaaa 30 lipca 2010 przepraszam nie proszku DO PIECZENIA , TYLKO MLEKO :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dominiiczkaaa 30 lipca 2010 Zrobilam ten przepis, ale wedlug mnie za duzo proszku do pieczenia :)
czuc poprostu to mleko. :))
i Niestety bardzo kaloryczne. :(

ale smaczne. ;*

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monikot 15 czerwca 2010 Mój blok właśnie stygnie,nie mogę się już doczekać,mniam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Anusiag84 15 czerwca 2010 Robiłam z róznymi mlekami i róznymi margarynami i jak jest inne mleko to sa grudki a jak inna margaryna to blok sie nie zestygnie tak jak trzeba i mimo wielu godzin w lodówce ciągle będzie rzadkawy i ciągnacy, a co do Palmy to sa rózne margaryny o takiej nazwie to bierzcie taką w żółtym papierku z czeronymi literami. Będziecie mieli gwarancję że blok wyjdzie idealny :):):) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń