Do góry

Desery Przepis na:

Blok czekoladowo-kawowy

Blok czekoladowo-kawowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10031

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Blok czekoladowo-kawowy"

Składniki

  • 375 g oleju kokosowego
  • 3 jaja
  • 200 g cukru pudru
  • 6 łyżek kakao
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • po 2 łyżki wódki i likieru kawowego
  • cytryna
  • paczka podłużnych biszkoptów
  • orzeszki piniowe i pistacje
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 40 minut. Cena porcji ok. 1,90 zł.

  2. Wartość odżywcza porcji 370 kcal Białko 3 g/Tłuszcz 30 g/Węglowodany 22 g

  3. Roztapiamy olej kokosowy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Jaja i cukier puder ucieramy aż powstanie puszysta masa. Następnie dodajemy kakao, kawę rozpuszczalną, wódkę, likier kawowy oraz skórkę otartą z cytryny i mieszamy, żeby dobrze połączyły się z masą. Na koniec do masy wlewamy stopniowo ostudzony olej kokosowy, mieszamy.

  4. Blachę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty, a na nich warstwę czekoladowo-kawowej masy. Następnie znowu kładziemy biszkopty i na nich masę. W sumie deser powinien mieć trzy warstwy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3 godziny.

  5. Orzeszki piniowe prażymy przez chwilę na patelni bez oleju, odstawiamy do ostygnięcia. Deser wyjmujemy z blachy i dekorujemy uprażonymi orzechami oraz posiekanymi pistacjami.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń