Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Blok czekoladowy"
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 324
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 473
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 450
Aksamitny krem pomidorowy z niespodzianką.
Odsłon: 286
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 324
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 473
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 450
Aksamitny krem pomidorowy z niespodzianką.
Odsłon: 286
Składniki
Herbatniki przełóż do foliowego woreczka. Tłuczkiem do mięsa lub wałkiem rozgnieć na mniejsze kawałki. Orzechy drobno posiekaj.
Do rondelka włóż masło, wlej wodę. Podgrzej na małym ogniu. Gdy masło się roztopi, dodaj cukier i mieszaj tak długo, aż się rozpuści. Na koniec dodaj kakao, całość dokładnie wymieszaj. Lekko wystudź.
Połowę rozdrobnionych herbatników włóż do miski, dodaj zawartość rondelka oraz przesiane mleko w pro szku. Zmiksuj mikserem a potem wyrabiaj masę dłonią – będzie dosyć gęsta. Dodaj resztę pokruszonych ciastek, bakalie i ponownie wymie szaj dłonią.
Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Przełóż do niej jeszcze ciepłą masę czekoladową i mocno dociskając równomiernie ją rozłóż. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Do bloku czekoladowego można dodać również ryż preparowany, siekane migdały, pistacje, skórkę z pomarańczy, suszoną żurawinę, śliwki lub kandyzowane wiśnie. Aby otrzymać biały blok czekoladowy, nie dodawaj kakao.
(bez czasu oczekiwania): 35 minut. Porcja: 370 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie