Do góry

Desery Przepis na:

Blok czekoladowy z suszonymi śliwkami

Blok czekoladowy z suszonymi śliwkami

Autor: Annuar

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 828

Dodano: 12.12.2011

Odsłon: 11191

Pomimo ogromu słodyczy w sklepach domowy blok czekoladowy cieszy się powodzeniem i błyskawicznie znika ze stołu.

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W garnku wymieszać wodę z kakao, dodać cukier i podgrzewać do dokładnego rozpuszczenia składników. Zdjąć z ognia i dodać margarynę, mieszając do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.

  2. Do wystudzonej masy wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Dodać rozdrobnione orzechy (ja wkładam je do foliowej torebki i kruszę tłuczkiem do mięsa), pokrojone w cienkie plasterki śliwki oraz połamane grubo herbatniki (1 herbatnik na 5-6 kawałków)

  3. Masę wyłożyć do keksówki wyłożonej folią spożywczą i włożyć do lodówki. Blok powinien odstać 1 dzień (tyle mniej więcej czasu zajmuje zastygnięcie masy)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetas197601 24 grudnia 2012 wspomnienie z dzieciństwa, trzeba zrobić i sobie przypomnieć do ulubionych :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 10 kwietnia 2012 To prawda, że ciężko jest kupić to najzwyklejsze mleko, w dodatku jest drogie :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 08 kwietnia 2012 W kryzysowo-kartkowych czasach /lata 80-te / była to miła namiastka słodyczy dla dzieci . W sklepach były zazwyczaj wyroby czakoladopodobne , a z kartek nie wiele tego było na cały miesiąc . A sam przepis ok. , tyle tylko , że teraz najzwyklejszego "niebieskiego" mleka w proszku brak niestety . Dziękuję za przypomnienie przepisu i pozdrawiam świątecznie .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 27 lutego 2012 blok pycha sama taki robię z mlekiem w proszku z tym, że w tej chwili nie pamiętam proporcji, ja robię troszkę inaczej: mleko i kakao mieszam razem jako sypkie, margarynę cukier i wodę zagotowuję i gorące wlewam do mleka, mieszam aż proszek wchłonie "mokre" i dopiero dodaję herbatniki i bakalie
Ja blok uwielbiam z herbatnikami i rodzynkami - ale to już kwestia gustu i wyobraźni robiącego ;)

A ze znikaniem ze stołu to nie bajer - zaskakująco szybko się kończy ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kokalala 13 grudnia 2011 znowu uwielbiane przeze mnie śliwki suszone.... trza wypróbować

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 13 grudnia 2011 W przepisie napisałam: "1 dzień" a nie "tydzień" (chyba cyfrę " 1 " wzięłaś za literkę " t ")

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sygitta 12 grudnia 2011 tydzien powiniec stac?? chyba coś Ci sie pomylilo... blok czekoladowy z mojego przepisu po 1 dniu jest super i dobrze zastygnięty..

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń