Desery Przepis na:
Blok czekoladowy z suszonymi śliwkami

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 828
Dodano: 12.12.2011
Odsłon: 11191
Składniki
- Margaryna KASIA, 1
- cukier, 1,5 szkl
- woda, 0,5 szkl
- kakao gorzkie, 3 czubate łyżki
- mleko w proszku, 2 szkl
- orzechy laskowe, ok. 100 g
- śliwki suszone, ok. 100 g
- herbatniki "petitki (u mnie "Bonitki" z Biedronki), ok. 125 g
> 6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
W garnku wymieszać wodę z kakao, dodać cukier i podgrzewać do dokładnego rozpuszczenia składników. Zdjąć z ognia i dodać margarynę, mieszając do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.
-
Do wystudzonej masy wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Dodać rozdrobnione orzechy (ja wkładam je do foliowej torebki i kruszę tłuczkiem do mięsa), pokrojone w cienkie plasterki śliwki oraz połamane grubo herbatniki (1 herbatnik na 5-6 kawałków)
-
Masę wyłożyć do keksówki wyłożonej folią spożywczą i włożyć do lodówki. Blok powinien odstać 1 dzień (tyle mniej więcej czasu zajmuje zastygnięcie masy)
Komentarze do przepisu (8)

jakub-26 27 stycznia 2014Zgłoś do usunięcia
pysznie!0 Kto głosował? | Odpowiedz

anetas197601 24 grudnia 2012Zgłoś do usunięcia
wspomnienie z dzieciństwa, trzeba zrobić i sobie przypomnieć do ulubionych :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 10 kwietnia 2012Zgłoś do usunięcia
To prawda, że ciężko jest kupić to najzwyklejsze mleko, w dodatku jest drogie :(0 Kto głosował? | Odpowiedz

glazter2007 08 kwietnia 2012Zgłoś do usunięcia
W kryzysowo-kartkowych czasach /lata 80-te / była to miła namiastka słodyczy dla dzieci . W sklepach były zazwyczaj wyroby czakoladopodobne , a z kartek nie wiele tego było na cały miesiąc . A sam przepis ok. , tyle tylko , że teraz najzwyklejszego "niebieskiego" mleka w proszku brak niestety . Dziękuję za przypomnienie przepisu i pozdrawiam świątecznie .0 Kto głosował? | Odpowiedz

kaskasz83 27 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
blok pycha sama taki robię z mlekiem w proszku z tym, że w tej chwili nie pamiętam proporcji, ja robię troszkę inaczej: mleko i kakao mieszam razem jako sypkie, margarynę cukier i wodę zagotowuję i gorące wlewam do mleka, mieszam aż proszek wchłonie "mokre" i dopiero dodaję herbatniki i bakalieJa blok uwielbiam z herbatnikami i rodzynkami - ale to już kwestia gustu i wyobraźni robiącego ;)
A ze znikaniem ze stołu to nie bajer - zaskakująco szybko się kończy ;)
0 Kto głosował? | Odpowiedz

kokalala 13 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
znowu uwielbiane przeze mnie śliwki suszone.... trza wypróbować0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 13 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
W przepisie napisałam: "1 dzień" a nie "tydzień" (chyba cyfrę " 1 " wzięłaś za literkę " t ")0 Kto głosował? | Odpowiedz

Sygitta 12 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
tydzien powiniec stac?? chyba coś Ci sie pomylilo... blok czekoladowy z mojego przepisu po 1 dniu jest super i dobrze zastygnięty..0 Kto głosował? | Odpowiedz