Do góry

Desery Przepis na:

Blok z truskawek

Blok z truskawek

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12874

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Blok z truskawek"

Składniki

  • 400 ml śmietany 30 proc
  • 2 białka
  • 10 łyżek cukru
  • 50 ml wody
  • 500 g świeżych truskawek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cukier rozpuść w wodzie i zagotuj syrop. Białka ubij na sztywno, cały czas miksując, powoli wlewaj gorący syrop, aż do momentu powstania lśniącej i puszystej bezy. Połowę truskawek pokrój w małe kawałki, a pozostałe truskawki zmiksuj, by powstał mus.

  2. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj mus, kawałki truskawek i bezę. Całość dokładnie wymieszaj szpatułką, przełóż do formy, która jest wyłożona folią spożywczą, i wstaw do zamrażalnika na minimum 4 godziny.

  3. Kilka minut przed podaniem wyjmij z zamrażalnika, żeby deser lodowy odtajał i dał się pokroić.

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń