Do góry

Desery Przepis na:

Błotniak jabłkowo-orzechowy

Błotniak jabłkowo-orzechowy

Autor: bryssska

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 5348

Dodano: 07.04.2018

Odsłon: 294

To ciasto jest jednym z moich ulubionych szybkich ucieranych ciast. Tym razem połączyłam je z masłem orzechowym i jabłkami. Wyszło rewelacyjne, kruche, delikatne i wilgotne.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 4 łyżki dżemu morelowego
  • 4 łyżki masła z orzeszków ziemnych
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 4-5 jabłek
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 margaryna
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Margarynę roztapiamy. Do roztopionej margaryny dodajemy dżem morelowy i masło orzechowe. Dokładnie mieszamy i dodajemy mleko, jajko, cynamon i sodę.

  2. Wszystko dokładnie miksujemy, a następnie dodajemy mąkę i cukier.

  3. Kiedy mąkę połączymy z resztą składników wówczas dodajemy pokrojone w kostkę jabłka.

  4. Dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

  5. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 40-50 minut.

  6. Po upieczeniu ciasto obsypujemy jeszcze gorące cukrem pudrem. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń