Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Błyskawiczna krajanka"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1040
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1040
Składniki
Płaty kruchego ciasta rozwiń, ułóż na dwóch blachach. Przykryj pergaminem, obciąż specjalnymi kuleczkami ceramicznymi, suchym grochem lub fasolą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Piecz na złoty kolor 15-20 minut.
Proszki budyniowe rozrób, każdy osobno, w szklance zimnego mleka. Resztę mleka podziel na pół, rozlej do dwóch garnków i kolejno zagotuj. Na wrzące mleko wlewaj budyń. Mieszając, trzymaj na małym ogniu 1-2 minuty. Gotowe budynie odstaw do lekkiego schłodzenia.
Upieczone placki wyjmij z piekarnika, usuń obciążające kuleczki lub ziarna, zdejmij pergamin. Pozostaw do całkowitego schłodzenia.
Polewę przygotuj wg przepisu na opakowaniu lub rozpuść pokruszoną czekoladę. Pierwszy placek posmaruj ciemnym budyniem, przykryj drugim plackiem. Rozsmaruj budyń waniliowy. Przykryj ostatnim plackiem, ozdób polewą.
Czas ok. 35 min; porcja – 370 kcal, cena 1,30 zł.
Do tego typu ciast pasuje również domowy krem z kaszy manny. Zagotuj litr mleka z 3/4 szklanki cukru, 20 dag masła lub margaryny oraz 1 opakowaniem cukru waniliowego.
Wsyp 9 łyżek kaszy manny. Mieszaj energicznie, aż kaszka się rozklei, a krem zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia. Jeśli chcesz, do kremu możesz dodać sok z cytryny.Źródło: Świat kobiety