Do góry

Desery Przepis na:

Błyskawiczna szarlotka z ciasta francuskiego

Błyskawiczna szarlotka z ciasta francuskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 2366

Dodano:

Odsłon: 13414

Na to ciasto wystarczą praktycznie dwa składniki :) Jest szybkie, jest pyszne i doskonałe w przypadku niespodzianych gości :)

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do zrobienia tego ciasta wystarczą dwa składniki, jeśli mamy jabłka w słoiku. Jeśli nie możemy je spokojnie zastąpić świeżymi jabłkami. Wystarczy je obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru soku. Możemy też dodać do jabłek cynamon i trochę cukru.

    Szarlotkę najlepiej zrobić w formie do tarty, ale mnie w tym celu bardzo dobrze służy przykrywka od naczynia żaroodpornego. Formę trzeba delikatnie posmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem francuskim. Ciasto trzeba nakłuć widelcem.

  2. Na ciasto wykładamy jabłka.

  3. Resztę ciasta, które zostało kroimy w paski i układamy na jabłkach w kratownicę.

  4. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy, aż góra się zarumieni. U mnie to około 25 minut. Ciasto możemy jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, w obu przypadkach smakuje wyśmienicie.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://kasiagotuje.pl/przepisy-blyskawiczna-szarlotka-z-ciasta-francuskiego

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń