Do góry

Desery Przepis na:

Błyskawiczne ciasto z morelami

Błyskawiczne ciasto z morelami

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 9

Sprawdzony przepis na "Błyskawiczne ciasto z morelami"

Składniki

  • 50-60 dag moreli
  • 8 dag masła
  • 8 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 6 dag cukru
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • tłuszcz i mąka do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ok. 45 minut

  2. Morele umyć, osuszyć, pokroić na połówki i wyjąć pestki. Masło stopić i odstawić do przestudzenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać ze zmielonymi migdałami.

  3. Jajka utrzeć z cukrem. Gdy masa będzie puszysta i jasnokremowa, porcjami wsypywać do niej sypkie (mąkę z proszkiem do pieczenia i migdałami). Dolać masło, dobrze wymieszać.

  4. Tortownicę o śr. 22 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie formy rozsmarować ciasto. Ułożyć na nim połówki moreli, wypukłą stroną do góry. Owoce lekko wcisnąć w ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 20-30 minut. Upieczone ciasto chwilę studzić w tortownicy, następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

  5. Ciasto pokroić na porcje, leciutko posypać cukrem pudrem. Ewentualnie podawać z konfiturą morelową. Zamiast moreli można wziąć brzoskwinie.

  6. Jeśli polubimy ten przepis, a skończy się sezon na morele, pójdźmy za radą Ewy Wachowicz. Była Miss Polonia i mistrzyni gotowania do swojego ciasta używa moreli suszonych – aby nie były twarde, uprzednio namoczonych w brandy.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń