Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Błyskawiczny mus malinowy z nalewką"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 175
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 175
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
Umyj i dobrze osusz maliny na sicie. Przełóż do rondla, rozgnieć, aż puszczą sok. Dodaj cukier, gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 20 minut, aż cukier zupełnie się rozpuści.
Dodaj do gorącej i gęstej konfitury sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie wymieszaj. Mus malinowy jest gotowy, gdy lekko odparuje i zgęstnieje. Wtedy dolej nalewkę.
Przelej mus do umytych, wygotowanych słoików (możesz też wstawić umyte słoiki do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 20 minut). Jeśli nie lubisz pestek, przetrzyj wcześniej mus przez sito. Po otwarciu przechowuj do ok. 2 tygodni w lodówce. Mus malinowy jest znakomitym dodatkiem do lodów waniliowych i sernika.
Czas przygotowania: 30 minut, 800 kcal. Koszt ok. 15 zł.Źródło: Olivia