Dania główne Przepis na:
Bób w pomidorach wg. Jamiego Olivera

Przepisów i artykułów: 470 Ocena: 13974
Dodano: 16.11.2018
Odsłon: 188
Składniki
- 4 plastry wędzonego boczku
- 2 pomidory
- puszka 400 g bobu (lub fasoli półksiężycowatej)
- czerwony ocet winny
- listki z 2-3 gałązek bazylii
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Wlej na patelnię nieco oliwy i postaw na małym ogniu. Dodaj drobno pokrojony boczek. Usmaż go na złoto mieszając od czasu do czasu i zdejmij patelnię z ognia.
-
Pokrój pomidory i dorzuć do boczku. Dodaj bób z zalewą i podgrzewaj na niedużym ogniu, aż zawrze, a sos trochę odparuje i zrobi się kremowy.
-
Domieszaj jeszcze nieco oliwy extra vergine i octu, a następnie dopraw do smaku. Posyp Bób listkami bazylii i postaw naczynie na stole.
Komentarze do przepisu (9)

Dolcevita-in-my-kitchen 19 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
Przepis warty wyprobowania :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 18 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
Coś pysznego z chęcią bym spróbowała.:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchmariola63 17 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
Ciekawy przepis. Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

kucharka-amatorka 16 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
Bób i pomidory - coś nowego i ciekawego. Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 16 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam! z boczkiem jeszzce nie probowalam. Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz