Do góry

Dania główne Przepis na:

Bób w pomidorach wg. Jamiego Olivera

Bób w pomidorach wg. Jamiego Olivera

Autor:

Przepisów i artykułów: 419 Ocena: 12211

Dodano:

Odsłon: 174

Idealna jako dodatek do mięsa lub osobne danie ;-D

Składniki

  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 2 pomidory
  • puszka 400 g bobu (lub fasoli półksiężycowatej)
  • czerwony ocet winny
  • listki z 2-3 gałązek bazylii
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wlej na patelnię nieco oliwy i postaw na małym ogniu. Dodaj drobno pokrojony boczek. Usmaż go na złoto mieszając od czasu do czasu i zdejmij patelnię z ognia.

  2. Pokrój pomidory i dorzuć do boczku. Dodaj bób z zalewą i podgrzewaj na niedużym ogniu, aż zawrze, a sos trochę odparuje i zrobi się kremowy.

  3. Domieszaj jeszcze nieco oliwy extra vergine i octu, a następnie dopraw do smaku. Posyp Bób listkami bazylii i postaw naczynie na stole.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń