Do góry

Dania główne Przepis na:

Bób w szybkim sosie koperkowym

Bób w szybkim sosie koperkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 38

Dodano:

Odsłon: 114

bobem jest tak, że albo ktoś go uwielbia albo nienawidzi. Dla mnie bób, tak jak wszystkie warzywa strączkowe, jest pyszny! I wielofunkcyjny, czyli można go przyrządzić na wiele sposobów od sałatki po hummus z bobu, który też pojawi się na blogu! Pamiętam jak kiedyś zbierałam bób na działce mojego dziadka a potem gotowaliśmy go i jedliśmy z masłem. Dziadek bardzo lubił taki i ja też polubiłam ???? Dziś propozycja dla bobożerców jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie. Pozbawiony łupinki bób w lekko cytrynowym derssingu czy też sosie koperkowym sprawi, że hejterzy bobu oszaleją na jego punkcie!

Składniki

  • pół kilo bobu
  • pęczek koperku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżki miodu (syropu z agawy dla wegan)
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Najpierw bierzemy się za bób!

    Do gotującej się wody., której powinno być 2 razy więcej niż bobu wrzucamy naszego winowajcę i gotujemy około 8-10 minut. Odcedzamy. Bób po wyjęciu z wody powinien dostać zmarszczek - jest już miękki ;)

    Po przestygnięciu zdejmujemy z niego łupinkę. Można nie ściągać - też jest jadalna ale lepiej wygląda i smakuje bez ;)

  2. Pozostałe składniki wrzucamy do malaksera czy blendera i miksujemy na gładką masę. Warto posiekać z grubsza koperek i przecisnąć przez praskę czosnek, sos będzie bardziej gładki.

    Tak przygotowanym dressingiem polewamy bob, mieszamy by sos całkowicie oblepił każde ziarno bobu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 06 sierpnia Bób wyszedł naprawdę pyszny. Dzięki za przepis :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 17 lipca Muszę wypróbować, bo najczęściej bób jadam solo, albo z bułką tartą :), Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń