Do góry

Przekąski Przepis na:

Bób z pieca

Bób z pieca

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7013

Dodano: 23.06.2010

Odsłon: 8764

ulubiony sposób na bób

Składniki

  • 1 kg bobu
  • 25 dag boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia (ewentualnie)
  • pomidory w puszce ( ok.300dag)
  • sol, papryka ostra, oregano
  • 10 pomidorów suszonych
  • 1/2 szkl.tartego oscypka lub parmezanu ze wskazaniem na to pierwsze
  • troche mąki - ewentualnie
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bób ugotować i obrać, boczek (kostka) zesmażyć pod koniec dodając cebulkę (kostka) i drobno pokrojony czosnek- chwilke jeszcze podsmażyć. Wymieszać z bobem , dadać pokrojone suszone pomidory i doprawić całość.

  2. Pomidory z puszki wraz z zalewą gotować w rondelku do ich pełnej destrukcji , soso zagęścić mąką i doprawić.

  3. W naczyniu do zapiekania zalać dobra z pkt. 1 sosem z pkt.2 i posypać serem.

  4. Zapikamy 20-30 min w tem 190 st. i zjadamy zadowoleni, że danie sie udało , bo udaje sie zawsze.

  5. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agulam22 03 marca 2012 Nic tylko muszę wyruszyć na poszukiwanie bobu jutro do sklepu :))

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 03 lipca 2010 Nic nie napiszę więcej, idę pichcić...

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

parisa 30 czerwca 2010 Wrocław miasto najlepszych supermarketów nieposiadających podstawowych polskich serów? Bardzo dziwne.
Ja zawsze mam dwa oscypki w lodówce, bo każdy znajomy który jedzie do Zakopca przywozi mi bez proszenia. Da się...?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nelakornelia 30 czerwca 2010 bób już 10 zł za kilo, ja dziś kupiłam i zrobiłam go wedle Twojego przepisu, ale nie dałam pomidorów suszonych (bo nie lubię) i zamiast oscypka czy parmezana, zwykła gouda, ale i tak świetny bóbik z pieca wyszedł! :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 23 czerwca 2010 w tym roku wszystkie jarzyny jeszcze są drogie, chyba przez tę wilgoć, na szczęście mam bób mrożony-skarby z zeszłego roku

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 23 czerwca 2010 Kurczę, taką mam ochotę na bób, ale ceny są zaporowe, przynajmniej u mnie w Krk, 16 zł za kilo... W życiu nie widziałam, żeby bób był 2 razy droższy niż szparagi...

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń