Do góry

Dodatki Przepis na:

Boczek dojrzewający w ziołach.

Boczek dojrzewający w ziołach.

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 453

Dodano:

Odsłon: 5541

Bardzo smaczny boczek, idealny do kanapek. Polecam.

Składniki

  • boczek wieprzowy bez skóry i żeber 70 dag
  • Cukier 1/4 szklanki
  • 1/4 szklanki soli + 1 małą łyżeczkę płaską soli peklowej
  • Majeranek 1 łyżka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu ugniecionego w moździerzu
  • 1 łyżeczka kolendry ugniecionej w moździerzu
  • gaza 0,5 m x 0,5 m
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kawałki boczku myjemy i starannie osuszamy ręcznikami papierowymi, dokładnie obtaczamy kawałki boczku w cukrze. Przekładamy do metalowej foremki (keksówka) i wkładamy do lodówki na 24 godzin, boczek co kilka godzin obracamy. Z boczku wypłynie sporo płynu.

  2. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy boczek z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godzin, boczek co kilka godzin obracamy.

  3. Po tym czasie opłukujemy boczek z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy dokładnie w mieszance granulowanego czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką, ugniecionym pieprzem i kolendrą i umieszczamy w wymytej,suchej foremce (keksówka). Wkładamy na 24 godziny do lodówki.

  4. Po tym czasie boczek owijamy dwukrotnie gazą, obwiązujemy przędzą wędliniarską i wieszamy w przewiewnym,suchym miejscu (w kuchni koło okna). Zostawiamy na min. 7 dni, ja zostawiłem na 2 tygodnie. Po tym czasie możemy kroić w cienkie plasterki i jeść z chlebkiem posmarowanym masłem i plasterkami pomidorka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Marta-Kaczmarek 29 sierpnia W przepisie nie ma mowy o kulturach bakterii, więc boczuś -na pewno pyszny, nie jest dojrzewający a suszony :P

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zolty 19 czerwca To samo robię z szynką lub karkówką. Pychotka

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń