Do góry

Dania główne Przepis na:

Boczek faszerowany

Boczek faszerowany

Autor: magnolia

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 17

Dodano: 09.12.2010

Odsłon: 13144

smaczne, szybkie i dobre

Składniki

  • boczek- najlepiej chudy, 1,5
  • sól zmiękczająca mięso
  • pieprz
  • vegeta
  • mielone mięso, 1/2 kg
  • zielona pietruszka lub koperek
  • żelatyna
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Boczek trzeba przekroić wzdłuż aby go rozłożyć jak książkę.Następnie posoliś, popierezyć, natrzeć vegetą . Zrolować i odstawić do lodówki na 2-3 godz lub nie> jak komu się spieszy, ale jak poleży w lodówce to mięso skruszeje.

  2. Boczek wyjąć z lodówki , rozłożyć i posypać żelatyną. Następnie wyłożyć mielone mięso na boczek i go zrolować. Można spiąć go wykałaczkami lub obwiązać nitką do okoła aby się nie rozwalił.Piec w piekarniku ok 1 godz. .

  3. Najlepiej podawać na ciepło, ale pyszny jest również na kanapki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

magnolia 09 grudnia 2010 Zamiast namoczonej bulki mozna dodac tarta bulke i tez jest dobrze.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magnolia 09 grudnia 2010 1. Boczę piekę z piekarniuku z termoobiegiem w tem. 120 C. ok 1,5 godz. to zależy .Kiedyś gdzieś czytałam,że na każdy kilogram mięsa przeznaczamy godzinęgotowaniu lub pieczenia.I tak stosuję.
2. Żelatyną posypuję cały boczek tak na oko- 1/2 opakowania.
W odpowiedzi po co żelatyna- ja ją dodaję aby mięso bardziej ścisenęło się z boczkiem i tak nie rozpadało się.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koko6 09 grudnia 2010 Żelatyna jest po to żeby cała pieczeń lepiej się trzymała w całości(skleja roladę),ja piekę takie mięsa w temp.180 st,ok.1.5--2 godz.Jeszcze odnośnie farszu tu jest napisane,że ma być taki jak na k.mielone---ja nie dodaję namoczonej bułki.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 09 grudnia 2010 To musi być bardzo aromatyczne :) Mam 2 pytania: w jakiej temp. pieczesz ? Ile dajesz żelatyny - nigdy nie robiłam niczego podobnego i zupełnie nie wiem w jakiej ilości jej użyć i dlaczego daje się żelatynę ?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń