Do góry

Przekąski Przepis na:

Boczek gotowany

Przepis dnia 2019-04-14
Boczek gotowany

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 9200

Dodano:

Odsłon: 4744

Boczek gotowany

Składniki

  • 2 kg surowego boczku
  • główka czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Boczek porcjujemy (u mnie wyszło 6 kawałków), nacieramy go połową czosnku przeciśniętego przez praskę, doprawiamy go obficie solą i pieprzem, odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie wkładamy go do wrzątku i gotujemy na minimalnym ogniu (woda nie powinna wrzeć) 1-1,5 godziny. Z papryki, ziół prowansalskich, z drugiej połowy czosnku przeciśniętego przez praskę i oleju robimy marynatę, którą nacieramy ugotowany gorący boczek z każdej strony. Następnie każdy kawałek boczku obsypujemy majerankiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 08 kwietnia Pysznosci! najlepiej smakuje jak jest jeszcze cieply na chlebie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 kwietnia Ale apetycznie wygląda :) Taki chudziutki jest pyszny, bo za tłustym, to raczej nie przepadam.
Ten jest taki, jaki lubię i to nie tylko ja ;)
Odpowiedzi: 6 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń